Topuk Dikeni Neden Olur Topuk Dikeni İçin Ortopedik Ayakkabı

Topuk Dikeni Neden Olur, Topuk Dikeni İçin Ortopedik Ayakkabı

Topuk Dikeni Neden Olur?

 

Tekrarlayan incinmeler ve küçük travmalara bağlı olarak ayak tabanı yassı kiriş kapısı eklentisinde hasar oluşur. Bu hasar uzun sürerse eklenti kıkırdağın esnekliği azalır. Kıkırdakta oluşan küçük yırtıkları, yara izi dokusundaki erişkin kök hücreler doldurmaya başlar. Zamanla burada gelişen yara izi dokusu sertleşerek kemik dokusu niteliği kazanır ve kemiksi dikeni oluşturur. Ayak kemiğinde oluşan bu yapılar 2 mm’yi aştıktan sonra topuk dikeni olarak adlandırılır. Zamanla daha da büyüyerek 4-6 mm’e kadar uzayabildikleri fakat boyutu ile belirtilerin şiddeti arasında bir bağlantı yoktur. Zamanla daha da büyüyerek kırık oluşumu bile gözlenebilir.

Toplumda ayak rahatsızlıkları, özellikle kadınlarda uygun olmayan ayakkabı giyilmesine bağlı olarak sıktır. Aşırı kullanım, tekrarlayan, küçük travmalar kronik ayak ve ayak bileği ağrısına neden olabilir. Ayak problemleri ile ilgili faktörler ileri yaş , kadın cinsiyet , obesite  ve osteoartrit , diyabet  gibi kronik hastalıklardır.

 

 

TOPUK DİKENİNDE ŞİKAYETLER NEDİR, NE ZAMAN ORTAYA ÇIKAR?

 

Ağrı tipik olarak sabahları ve/veya uzun süreli oturma sonrası ilk adımlarda ortaya çıkar. Bunun sonucu olarak günlük aktivitelerde zorlanmaya neden olur.

 

 

TOPUK DİKENİ TANISI NASIL KONUR?

 

Tanı genellikle klinik değerlendirme ve bölgesel hassasiyet belirtisine dayanmaktadır. Ağrılı nokta genellikle topuk kemiğinin orta çıkıntısının yanındadır. Hastaya direk film çekilmesi veya ultrason ile tanı konulur.

 

 

TOPUK DİKENİ TEDAVİSİ

 

Öncelikle bu duruma sebep olabilecek kilo, yanlış ayakkabı seçimi, yanlış ve aşırı yüklenme gibi durumlar gözden geçirilerek gerekli olan düzenlemeler yapılmalıdır. Bu küçük düzenlemeler, tedavinin seyrinde önemli rol oynamaktadır. Tedaviyle ağrıyı hafifletmek, iltihap ve doku gerginliğini azaltmak, kas kuvvetini artırmak ve doku esnekliğini sağlamak amaçlanır.

Topuk dikenli hastada tedavi planlanırken ilk yapılması gereken, ayakta bu problemlere sebep olan durumların düzenlenmesidir. Yük taşıma ağırlığının artması, yoğun aktiviteler, zorlu yüzeylerdeki çalışmalar, yanlış ayakkabı kullanımları, uzun süre ayakta kalmayı gerektiren aktiviteler gibi topuğun dibindeki ayağın tabanındaki lifli dokuyu zorlayıcı durumlar hakkında hasta bilgilendirilmeli ve bunlardan mümkün olduğunca kaçınması sağlanmalıdır. İstirahatin daha fazla yumuşak doku yaralanmasını önleyerek, iltihaplanmayı ve ağrıyı azaltıp daha fazla iyileşme sağlar.

Mesleği gereği ayakta çok fazla vakit geçiren veya çok aktif kişiler için tedaviyi etkileyen şikayetleri artıran aktiviteleri azaltıp yerine alternatif egzersizlerin seçilmesi esasına dayanan ‘göreceli dinlenme’ tavsiye edilir.

Ayrıca topuk dikeni gelişiminde risk faktörleri arasında sayılan obezitenin topuk dikeninin olduğu alanda ve yağ yastığında baskıyı artırması sebebiyle tedaviyi olumsuz yönde etkiler.

 

 

GECE ATELİ KULLANIMI

 

Gece ateli kullanımı topuk dikeni tedavisine yardımcı diğer bir başarılı tedavi yöntemidir. Gece atelleri ayak tabanındaki bağ dokusunun sertlik ve esneklik kaybını, gece uyku saati boyunca ayak bileğini arkaya bükme, ayak ve ayak bileğine 90 derece başlangıç pozisyonda veya hafifçe geriye bükme de tutarak engeller. Bu sayede gece boyunca ayak tabanı dokusunun fonksiyonel uzunlukta tutulması sağlanarak sabahki belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olur ve rahatlama sağlanır. Gece atelinin 1-3 ay süreyle kullanılması tavsiye edilir.

 

 

DOĞRU AYAKKABI SEÇİMİ

 

Uygun olmayan topuk pedleri, tabanlık ve ayakkabılar genellikle dikkate alınmaz, oysa ki tedavinin başarılı olması için her ayrıntı önemlidir.

Topuk dikeni olan hastalar için en ideal ayakkabılar, düz kalıplı, en az 3 cm yüksekliğinde ve şokları emecek yumuşak topuğa sahip, orta uzantı ayak kavsini destekleyen türde yapılmış olanlardır. Dışarda hastaya uygun ayakkabı bulmak zor olabilir, bu nedenle hastalara yürüyüş ve duruş analizi yapılarak, bilgisayarlı ortamda ayak tabanı durumu ortaya çıkarılır ve o kişiye ait özel ayakkabı yapılır.

Hastalar sert zeminlerde çıplak ayakla yürümemelidirler. Dia Comfort ayakkabılar bahsedilen bu tüm özelliklere sahip olarak üretilmektedir. Tüm modelleri yakından incelemek için tıklayınız...

 

 

Etiketler: Topuk Dikeni Neden Olur, Topuk Dikeni İçin Ortopedik Ayakkabı
Kasım 14, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR