Taraklı Ayak Nasıl Olur? Belirtileri ve Zararları

taraklı ayak nasıl olur, taraklı ayak belirtileri, taraklı ayak zararları

Taraklı ayak, ayaktaki tarak kemiğinin uzun olduğu ayağa denir. Tarak kemiği, ayak parmaklarının bağlı olduğu bölüme yani ayağınızın yere bastığı en geniş kısıma denir. Tıp dilinde Halluks Valgus adı verilen bu ayak problemi, tarak kemiğinin uzun olmasından kaynaklanır. Fakat bu normal dışı uzunluk veya bozukluk kendiliğinden oluşabilecek bir sorun değildir. Eğer kendi ayağınıza uygun bir ayakkabı seçimi veya duruş bozukluğunuz varsa bunlardan sebeb tetiklenip ortaya çıkabilir.

Omurga ve belinizi duruşun etkiler ayrıca yanlış ayakkabı seçimide duruşunuzu etkilediğinden dolayı ayak yapınız etkilenebilir. Bu sebeple taraklı ayağa sahip kişilerde ayakkabı seçimi oldukça önemlidir. Kullanılan ayakkabının belirli noktalarda ayağı desteklemesi ve bazı diğer noktalarda da esnek yapılı olması gerekir.

Taraklı Ayak Nasıl Olur?

Ayaklarınızda bir anormallik fark ettiniz ve taraklı ayaklara sahip olabileceğinizi mi düşünüyorsunuz? O halde yapmanız gereken ilk şey bir kağıt almanız ve üzerine basarak ayaklarınızın çerçevesini çizmeniz gerekiyor. Daha sonra ayak parmaklarınız ve topuğunuz arasındaki genişliği inceleyerek bir fikir sahibi olabilirsiniz. Normal şartlarda ayak parmaklarınızın olduğu bölüm ve topuğunuzun genişliği arasında fark olması gerekir ancak bu fark olması gerekenden fazla ise taraklı ayağa sahip olabilirsiniz. Tabiki daha detaylı ve doğru tespit için doktora gitmenizi öneririz.  

Tarak kemiklerinin geniş olması, ayaklarınızın daha geniş görünmesine sebep olacaktır. Bu sebeple daha geniş ayakkabılar seçmeniz gerekir. Dar ayakkabılar tercih ettiğiniz takdirde, kemikleriniz baskıya maruz kalacak ve bu da yapısal sorunlara neden olacaktır. Tahmin edeceğiniz üzere ayak parmaklarınız ayakkabı içerisinde sıkışacak ve belkide baş parmağınız diğer parmaklarınızı tersi yönde iteceği için problem olacaktır.

Taraklı Ayak Düzelebilir mi?

Taraklı ayaklar genellikle genetik faktörlere bağlıdır. Ancak ayağa uygun olmayan ayakkabı seçimleri örneğin dar ve kadınlarda uzun süreler boyunca ve sık sık yüksek topuklu ayakkabı kullanımı, ayak kırıkları ve ayağın yaralanması da taraklı ayak sorununu yaratabilir. Eğer dikkat etmezseniz duruşunuzdan kaynaklı olarak taraklı ayaklara sahip olabilirsiniz. Size başta estetik açıdan bir problem yokmuş gibi görünsede ilerleyen süreçlerde yürüme bozukluğu ve bitmek bilmeyen ağrılara davetiye çıkarabilir.

Taraklı ayaklarınızdan kurtulmak istiyorsanız cerrahi müdahale yaptırmanız sizin için tek seçenektir. Ancak doktora giderek kemik açınıza ve ne kadar ilerlediğini kontrol ettirerek bir müdahale planı yapabilirsiniz. Çünkü bu taraklı ayak problemi daha sonradan bir tramvaya veya sizin ayaklarınıza zarar vermenizden kaynaklanıyor ise hiç cerrahi müdahaleye gerek kalmadan düzeltilebilir. Tabi bu düzelme tamamen kurtulmanızı sağlamayabilir. Bu sebeple ayakkabı seçimine özen göstererek ayak yapınıza en uygun olanı seçip tedavinizi desteklemelisiniz.

Taraklı Ayaklara Uygun Ayakkabı Modeli Nasıl Olmalıdır?

Taraklı ayaklara sahipseniz kullandığınız ayakkabının ön kısmının geniş olması gerekiyor. Ayağınızın sağdan, soldan ve üstten baskıya maruz kalması ağrınızı veya diğer problemleri tetikleyebileceğinden dolayı ayakkabı seçimine özen göstermelisiniz. Uzun sivri burunlu, oldukça yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınmalısınız.

Peki nasıl ayakkabılar seçmelisiniz? Halluks Valgus yani taraklı ayaklara sahipseniz ortopedik ayakkabılar tercih edebilirsiniz. Bu ayakkabılar birçok ayak sorunu için üretilebildiğinden dolayı bu sizin için doğru bir tercih olacaktır. Ortopedik ayakkabılar, tabanları geniş, topuğa destek veren ve esnek yapıya sahip olurlar. Taraklı ayaklar için üretilen ortopedik ayakkabılarda, ayak kemiğinizin çıkıntı yaptığı kısımda esnek bir parça vardır. Bu esnek parça kemiği destekleyerek ayağınızın baskıdan dolayı tahriş olmasını engeller. Bu ayakkabıları tüm gün gönül rahatlığı ile giyebilirsiniz.

Terlik giymek istiyorsunuz ama ayaklarınız taraklı mı? Peki ortopedik terlik var mı? Evet var. Terliği açık ayakkabı olarak değerlendirebiliriz. Ancak yine de yanlış terlik seçimi, örneğin ön kısmı fazla dar olan terlikler kemiklerinizin sıkışmasına neden olabilir. Bu sebeple terlik alırkende ortopedik tercih etmeniz gerekir.

Ayrıca terlik ve ayakkabı kadar bot seçimleriniz de ayak sağlığınız için önemlidir. Ortopedik bot modelleri seçerek kış aylarında da rahatlığa kavuşabilirsiniz. Siz de tüm yıl ayaklarım rahat etsin istiyorsanız ortopedik ayakkabı modellerimiz arasından sizin için uygun olanı seçebilirsiniz.

Etiketler: taraklı ayak nasıl olur, taraklı ayak belirtileri, taraklı ayak zararları
Ekim 02, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR